Osteopatia i Fisioteràpia

Qui pot rebre una sessió?

Qualsevol persona es pot beneficiar d’una sessió d’osteopatia, des d’un nadó que pateix còlics del lactant fins a una persona gran amb problemes d’artrosi.
No cal dir que cada un rebrà un tractament totalment diferent.

Podríem fer llistes inacabables de patologies o malestars, però al capdavall el destinatari d'un tractament osteopàtic és qualsevol persona que pateixi allò que s'anomena una disfunció. Quan apareix un dolor o un malestar, l'organismeens està dient que hi ha alguna cosa que no funciona correctament. La tasca de l’osteòpata és valorar què és el que no funciona i aplicar el tractament més adequat tenint en compte la globalitat de l'individu.

L’osteopatia no és una tècnica, és una manera d’entendre el cos i una manera de valorar la correcta relació entre l'estructura i la funció. A partir d’aquesta valoració cal decidir quina és la tècnica més adient per a cada cas i cada persona.

El tractament es realitza en sessions individuals que, a vegades, es pot complementar amb sessions de treball corporal en grup.

Osteopatia per la dona

El cos de la dona experimenta canvis molt importants al llarg de la seva vida, especialment durant l'embaràs, el part i el post-part.
L'osteopatia és una bona eina per ajudar el cos de la dona a adaptar-se a aquests canvis sense dolor, preparar-lo per a un fet fisiològic com és el part i reequilibrar-lo després del naixement.
L’osteopatia també treballa en casos d’incontinències, en els descensos d'òrgans pelvians com el cistocel, en casos de dolor a les relacions sexuals, en les alteracions del cicle menstrual i pot ajudar en algunes dificultats per assolir l'embaràs.

Osteopatia infantil

L'arribada al món d'un nadó no és sempre un camí fàcil. Les posicions dins de l'úter, el pas pel canal del part, la utilització de ventosa o espàtules durant el part, poden ser motius suficients per provocar tensions al cos del nadó.
Aquestes tensions i desequilibris poden ser els responsables d’alguns trastorns digestius o dels còlics, les dificultat per dormir o algunes deformitats al crani (plagiocefàlia, per exemple) entre d'altres.
El treball que es realitza amb els nadons es basa en l'osteopatia cranial i crani-sacre, per tal d'harmonitzar les tensions globals de tot el seu cos.
Durant el creixement es fa un seguiment de l'evolució motriu i postural dels infants.

Postura i trastorns osteo-musculars

Potser la part més coneguda de la fisioteràpia i l'osteopatia és la que tracta els trastorns de l'aparell múscul-esquelètic.
Tant les lesions de columna (hèrnies discals, cervicàlgies, alteracions posturals...) com les lesions a les extremitats (lesions esportives, esquinços, artrosi...) són tractades des de la globalitat, buscant l'origen de la lesió i utilitzant les tècniques pertinents per resoldre-la.
Sense oblidar que un problema de postura pot tenir relació amb un òrgan o una víscera, amb un mal recolzament dels peus o amb una mala oclusió de la boca.

Osteopatia cranial

Una part important de l'osteopatia és la valoració i el tractament del crani, entenent el crani com un trencaclosques format per uns 25 ossos, amb uns engranatges molt precisos entre ells i amb uns músculs i membranes de tensió.
Una mal funcionament d’aquests engranatges (és a dir una disfunció cranial) o un excés de tensions musculars ens poden provocar problemes d'oclusió, bruxisme, dolor a l'articulació témporo-mandibular, trastorns de visió (estrabismes...), migranyes, cefalees, problemes d’audició…
Amb un treball precís a nivell d’aquestes estructures l’osteopatia busca equilibrar les tensions i trobar el correcte funcionament i harmonia.